What's New?

What's New?

Wednesday, 4 December 2013

Klinik Abseiling @ Kenaboi



Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

Aku da lame giller kot tak meng'outdoor'kan diri. Atas banyak faktor dan ianya berjangkit n berkait hoho. Nak aku citer ke? Hohoho kemudian la ea. Skang ni aku tak sabar nak share pasal ape yang aku buat last weekend. yeay!!

Last week Abg Nua dari Kenaboi Adventure Team (KAT) ade turun KL. Aku pun jumpe la die pasai die ajak kawan2 lame jumpe. So, dipendekkan citer, katenye ahad ni (1 Disember 2013) ade orang nak masuk kem untuk buat Abseiling. 

Whhaaaatttt!!??!!??!! Abseilinnnggg!!!??!?!!? Hohohohohooho... Ouh.. untuk pengetahuan korang, aku ni tersangaaatttt la suke nak buat abseiling tu. Korang boleh tgk kat page website aku yang lagi satu dok cakap pasal aku nye dreams dalam "Must Do List" [LiNk]nak men abseiling kat tempat2 tinggi. Sukan abseil ni kne ade orang orang yang pakar untuk kendalikan ikatan dan talinye. So, bile aku dapat tau je ade aktiviti tu, lajuuu je la aku nak ke tempat kejadian. Ahaks.. 

Mulenye, tak kompem pun aktiviti tu. Petang Sabtu lepas balik dari rumah sorang member aku ni kat Kg Pandan, aku kol Abg Nuar. Die kate ON, aku shoot balik rumah packing2 barang. Takde ape nak bawak pun pasal sehari je kan. Aku pun roger la memember aku. Malangnye sorang pun tak dapat nak follow. Last menet sangat kate depa. 

Saje je la aku tanye kat member aku yang dok Nilai - Arif. Die sebenanye kene keje. Ade meeting NGO la bagai siang Ahad tu. Tapi bile aku kate je nak pegi mandi jeram, huhuhuhuh... Terus die mintak cuti kat bos die walaupun die tau agak susah nak mintak cuti (die masuk keje petang). Ahad pulak tu. Tapi kate orang nak seribu daye kan. 

Akhirnye, yang kompem nak ikot, adalah Arif dari Nilaaaaiii!!! Yeeeaayyy!!! Tepuk tangaaann!!! Hohohoho... At least ade gak la orang yang ikot kan.. Kalau tak aku drive la sorang sorang aku tu. Aku gerak pg Nilai dalam kul 2300. Arif abes keje lam kul doblas. Tak sampai 30 menet aku da sampai terpacak depan kedai die keje tu. Terus gerak pg Jelebu. Aku rase ini la yang aku drive paling sopan. Pasal tak rushing pun. 

Kul 0200 pagi kitorang sampai. Terus tido lam kete depan umah Mak Long. Nak ketuk masuk rumah nye segan, pasal da lame tak mari hohoho :P

Esok pagi-pagi si Buye da kejutkan aku kat tingkap kete. Minum pagi, sambung tido dalam umah MakLong sementara tunggu team yang nak dtg men abseiling. Dalam Tgh hari baru depa sampai. Ade la dalam 8 orang gitu. Terus la gerak pegi ke kawasan nak ber'abseil' tu. YeSSssSs!!! Masa ditunggu dah tiba. 

Namun, sebenar-benar tujuan derang ni nak mai, bukan lah nak men abseil semata-mata. Derang panggil aktiviti hari ni sebagai Klinik Abseil. Abg Nua banyak bagi penerangan tentang penggunaan barang kelengkapan untuk men sukan abseiling nieh daripada yang paling basic. Contoh macam kepentingan setiap satu barang-barang dan ciri-ciri keselamatan sukan abseil nieh. 

Bagus jugak untuk aku sebab aku pun da lame giler tak men kot abseiling nieh. Bole refresh sket otak aku yang da berkarat nieh. Jangan tau main je, tak tau ape kegunaan segala tools tu hoho :P

Seronok ape tah bebudak ni mase tgh briefing.

Cmano nak mengurut tali yang baru keluar dari simpanan. 
Ramai pembantu Abg Nuar nieh

Aku pun baru first time jmpe derang nieh.

En Sam - Tuan empunya Sam Z Adventure

Penerangan yang santai dan jelas

Panjang betoi tali. huhu

Ini antara barang kelengkapan yang digunakan untuk main sukan Abseiling nieh

Belajar ikat tali untuk para penerjun buat aksi hoho :P

Kitorang pegi test men abseiling ni tak jauh pun. Kat Jeram Gading tu je. kat situ ade banyak kawasan tanah tinggi. Tapi, untuk first attempt kate Abg Nua, buat kat tempat rendah dulu. Kemudian barula ke tempat lebih tinggi. Kawasan tu pun da lame takde orang main tali kate abg Nua. Nak kene meredah semak samun dulu pulak. Huhuhu.. I like :D

Abg Nua suruh test dulu kat kawasan yang tak terlalu tinggi. Sebab nak ajar step macam mane nak tau ciri keselamatan n cara turun tali yang betul. Which is very good sebab tak terus turun dari tempat tinggi. Sebelum tu ade teori, lepas tu ade praktikal / training. Sesudah itu baru la betul-betul turun dari tempat yang lebih tinggi.

Semua tak sabar nak test turun

2nd time main abseiling

Gemok betoi kaki kau Diyana. Mujur ade abah-abah yang muat wakaka :P


 
Ouh, ini Juliana - die paling excited sebab first time :D tahniah!! Lpas ni bole men lagik :D
Da setel, makan time... Lapa okkehh
 Allah, main-main tali tu tak sedar, da dekat pukul 5 petang dah. Tu yang memasing lapar agaknye. Lpas makan kat kedai simpang jalan nak masuk ke Kg Chennah. Situ je yang bukak kate kak Ina. Alhamdulillah dapat makan.

Lepas makan tu Abg Nua kate nak mandi jeram. dah berlengas katenye. Tapi kami tak masuk ke Kemsite la. jauh la pulak nanti diorang yang nak balik ni mau keluar patah balik. Kami mandi kat Jeram Gading jugak. Cuma tak masuk ikot entrance Jeram Gading. Masuk ikot tepi jalan yang nak masuk ke Kg. Chennah. 

Kawasan mandi tu jauh kalau masuk ikot entrance Jeram Gading. Aku penah ikot jalan tu mase sekolah ade kem kursus naik pangkat KRS. Tapi mase sekolah tu bole la Diyana oiiii... 

Sekaraannngggggg.... Huuiiii... Aku ngan takde kasutnye (tak jumpe mane duduk kasut aku tu) crocs pun tak sempat nak beli. Selipar pun dah putos. Elok sangat. Kaki ayam je la aku turun ke jeram tu. Dah mandi, satu hal pulak nak manjat naik. Ya Allah. mase tu jugak aku rase menyesal giller biarkan badan gemok n tak fit. 
*padan muke ko Diyana. Hohohoho..

Tapi sayangnye, takde amik pic pulak mase turun jeram tu. Ade kot, mamat-mamat tu amik. Aku mane kenal derang ahaks. So, kitorang pun tibe-tibe... 

Tadaaaa..... Da siap mandi je. mase ni satu kete lagi da gerak balik. ade hal katenye.
Kenangan la kunun sebelum balik.

Aku biase la, first time jmpe, terus jadi rapat. Heart u Jue :D

Ouh, ade gak terselit pic si Arif

Alhamdulillah, takde kemalangan jiwa. Takde kecederaan berat atau ringan. Semuanye berjalan ngan lancar dan baik. Inshaa Allah kalau takde aral, akan buat lagi tapi kat tempat yang lebih mencabar. Mungkin kawasan tanah tinggi, batu besar atau turun tali dengan air terjun. Wooaaahhhh!!! 

So, Korang-korang kalau ade yang berminat nak main sukan Outdoor yang santai-santai atau yang hardcore-hardcore dengan Kenaboi Adventure Team, contoh Tubing, Caving, Hiking, boleh la terus contact dengan tuan empunya badan ;
En Khairil Anuar Zainal Abidin - 013 3101581 

Atau kalau segan, nak kontek aku dulu pun buleh. Tinggal je komen, nnt kite PM ke ape ye
korang nak no tepon aku? Buleh2.. Nanti aku bagi ye.. sabar.. sabar..

Oklah kawan-kawan, takde la best mane pun kan. Cuma pada aku best la pasal aku da lame giler tak buat semua neh. Maybe ini permulaan aku nak start all over again aktiviti outdoor aku. Ouh, aku da mula pun sebenanye - pegi jog n walk weekend pepagi. Sape nak join, moh la kite. 

Thank you singgah bace ;)

3 comments:

  1. nice 2 meet u dear..
    hrp2 dpt jmp lg, bkn jauh pun.. ukay bestari ngan tmn melawati kn.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaks..... betullah... padahal sekangkang kera je.. we'll plan to meet up someday okkehh :D

      Delete