What's New?

What's New?

Sunday, 22 January 2012

♥ ♥ ♥ Melaka ~ With Love ♥ ♥ ♥

Huhuhu… da lame gak aku nih takde menulis ke ape ke kan... post gambar pun aku malas.. huhuhu ye la... aku pun tak tau la kenape ngan mood aku kebalakangan neh... aku tak pasti la aku ade terkena serangan penyakit ’M’ ke... aku terkena sampuk ngan hantu ’M’ ke.. hehehe.. yang penting, semuanye mengganggu aku ngan mud nak menaip aku ahaks..  

Aku sebenanye ade la nak bercerita sket. Awal bulan ari tu, aku ade ke Melaka Bandaraya Bersejarah. Haicheh. Padahal aku pg sane bukan la mengahayati pun sejarah yang ade… Menda tak well-planned pun.. Pakai redah jer haha.. Awalnye si Ummi la...  Mase aku pegi Melaka ujung bulan doblas aritu, die ade msg ajak lepak, tapi aku kate aku kat Melake, takpat nak jumpe die.. Aku pg sane jumpe sumone.. Dah die dengar, die pun cakap la pasal nak pg Melake. Tu pun mase aku da balik KL la. Aku memule ingat die nak pg sendiri kan.. Aku diam je la.. Tetibe die ajak skali.. Die kate nak jumpe buah hati die.. Hehehe... Aku layan je la..

Bekpes aku Bakso.. mmm sdaaapp
Ummi mamam nasik lemak
 So, kitorang pun on la hari yang mane aku offday. Pegi sane, kitorang pun tak plan nak dok mane ape sume.. seawal pagi kul 0800 kitorang da kuar umah. Nak isi minyak la, hanta barang kat member dlu la. Lepas tu da setel sume, tanpa perancangan rapi, kitorang redaaahhhh.... Aku pun pakai drive je la. Benti pun takde la banyak kali sangat. Just benti bekpes kat RnR Dengkil. Dalam 2 jam++, da sampai. Kitorang amik la exit Ayer Keroh. Sampai kat Ayer Keroh, aku pun tanye kat Ummi, kite nak dok hotel mane? Aku neh tak kisah sangat mane2, yang penting bajet hotel hhahaha.. kitorang pusing2 la kat area situ.. Masuk la area Banda Hilir. Tanye punye tanye, lepas satu – satu hotel, dapat la satu hotel yang macam ok je. N mmg murah. Puas hati gak la kitorang pasal mmg murah giler. Satu malam RM67. Hash House Hotel. Aku masuk lam bilik, terase sangat selesa. 

Mulenye, kitorang ingat macam susah nak jalan or nak makan kat situ.. Sebab bangunan tu macam terceruk sket dari bandar melaka. Rupenye kitorang silap besar. Haha.. Hotel tu sangat praktikal lokasi nye. Dekat ngan everything. Even nak berjalan ke Melaka Raya pun leh jalan je. Nampak macam tersorok sebab depan hotel kitorang ade bangunan lain kan. Owner hotel tu la yang bagitau, die siap kuarkan peta n advicekan kitorang nak jalan mane ape sumer. Baik betul Aunty yang aku percaya die adalah keturunan Baba Nyonya. Thanks Aunty, nanti kitorang pg jalan2 ea. 



Muzium Kapal, tapi tak masuk pun
fuhh.... mewah hotal neh

Pertama kali aku diperkenalkan dengan sistem parking menggunakan kupon yang perlu digores. Kne beli kupon tu, dan ia dijual dalam bentuk booklet. Satu booklet, RM6. Aku pun gores la. Satu jam RM0.60. Untuk RM0.60, kne gores sekeping. Mase tu baru kul 1230. Kitorang bajet lam kul 1700 nnt nak kuar.. Sebab tak rase lapar lagi. Aku pun letak la susun pepanjang beberape keping kat atas dashboard. Huaarrgghh... Penat la kunun drive tadi, aku pun sampai2 bilik hotel, memang pk nak tido je. Lepas pepunggah n kekemas barang aku, aku tido ;P (aku bawak baju banyak gile macam nak lari dari umah ok.. hahah Saje, malas nak pk kan. Aku bawak je mane2 yang aku nak. senang)
Kincir Air, besar weiyhh
Lame aku belek menda alah neh


Petang lam kul 1800 baru la kitorang kuar, orang yang Ummi nak jumpe tu pun da sampai. Kitorang pg la kuar makan since dari check in hotel tadi kitorang takde kuar makan ape2 pun. Ok la nih. Sklai la ngan makan malam haha. Lagipun aku malam nanti nak kuar ngan orang tu. So, taknakla kekenyang sangat. Lepas makan.. kitorang pun memulakan aktiviti mengexplore. Aku serius mmg tak reti ngan Bandar Melaka neh. Aku da totally lupa. Huhu.. Even last time aku datang ade la lam setahun lyang lepas, tapi kitorang jalan reramai n tak explore. Hanya jejalan lam kota lama tu je. Sebab rushing, mase tu pun jalan ngan 4 buah kete. Macam2 ragam la kan. Haha.Tapi kali nih aku ade plenty of time nak diluangkan. 

aku ske mangunan merah neh




Jadi, pada hari yang terang benderang, matahari pun garang, aku pun nak la rilek2. Huhuhuhu.. Petang tu, kitorang pg makan ala kadar kat mamak yang ade dedekat ngan hotel kitorang. Orang still ramai, hari pun still cerah. aku takde hala tuju la. Ummi yang bersemangat nak pg ke satu jalan name die Jonker Walk. aku memula tak paham la. ape yang ade kat sane yang die nak sangat pg. Die kate, kat situ la kalau nak carik2 barang buat souvenir ke. ok, aku follow je la. jalan kaki kan. so, ikot je la mane kaki melangkah. nampah tempat menarik sket, nak singgah. wofcooozzz hahahaha... 


Paling aku suke, mase berjalan kat tepi sungai tu. Susuuur je kat situ. Memang menarik. Aku bayangkan dah yang salah satu umah kat situ, aku punye. Memang tetiap petang aku nak lepak tepi sungai. Pasang muzik best2, minum teh ke, nescafe ke. Hehe. tapi malangnye, sampai ke destinasi yang dituju, banyak kedai da tutup. Ummi agak frustrated la. Rupenye hari biase, derang tutup awal. Pukul 1900 da tutup da. ade la gak yang bukak. Tapi 2-3 kedai je la macam tu. 

Jalan2 je la kat lorong2 yang ade tu, baru ternampak notis board yang cakap lebih kurang macam neh " hari bese, Jonker Walk tutup awal. Hari Jumaat (sampai hari ape tah aku tak ingat), baru bukak sampai lewat malam same2 ngan Pasar Malam kat sepanjang Jonker Walk". Oooooo.... panjang 'O' kitorang. Mujur la kitorang pegi tu hari Khamis. So, esoknye leh la datang lagik. Punye la hepi si Ummi hahah. Lepas tu, kitorang balik hotel. 

Malam, aku plak pegi ke Alor Gajah nak jumpe orang tu kat sane. Die baru balik keje lam kul 9 malam. Aku drive main belasah jela ikot signboard. Mujur sebelum tu, uncle yang jage hotel tu ade bagi direction nak keluar dari bandar tu. Aku ikot jalan dalam. Dan memang tak susah. Tak sampai setengah jam aku da sampai. Aku pun senang je carik sebab aku ingat lagi umah yang die dok sewa reramai tu. Kitorang kuar makan n pepusing. Malam sket, baru balik. 

Esoknye, aku tak ke memane pun. Dok je hotel. Orang tu takleh jenjalan ngan aku. Siang die keje. Jumpe malam je. Ummi je la kuar jalan ngan bf die. Aku plak, tengok tv, lunch kat kedai melayu area hotel tu. Balik hotel, tengok lagi tv. Sampai la petang, Ummi balik. Sambung lagi rilek. Memang rileeeeeek je la aku kali neh. haha.. Lepas maghrib, kitorang pun meneruskan misi untuk ke Jonker Walk. Semalam, kitorang tak jalan waktu malam. 

Aku sukeeee sangat. View kat sane, cantik. Walaupun panas, bahang. tapi angin kuat. Semua tempat kitorang singgah. Tempat tu macam pasar malam and meriah sangat. Kitorang pun seronok la membelek kalau terjumpa menda2 yang jarang2 nak nampak. hehehehehee... Aku rase puas la berjalan malam tu huhu.. orang2 kat sane pun baik2. Dah puas jalan, kitorang keluar la dari Jonker Walk tu. benti rehat kat bench yang ade kat tetepi sungai tu. tengok orang naik bot. Lampu2 menambah la seri sungai tu. hehehehhe.. 






Balik dalam pukul 2130, aku pun gerak nak pg Alor Gajah, malam tu die kate nak pg karaoke ngan anak2 buah tempat keje die. Tapi aku memang takleh tahan la. Aku memule pelik gak, nak karaoke mane. Kat situ kan kawasan kampung. Tapi aku diem je la. Mane la aku tau ape yang ade kat tempat orang kan. Rupenye, derang ajak karaoke kat pekan Tampin. aku pk2 la kan, "jauh gile nak karaoke sampai ke Tampin tu," 

Rupenye aku silap. Tampin tu sangat la dekat dengan Alor Gajah. hehehehee... tak sampai 20 menet, kitorang da sampai. Layan la derang karaoke bagai. Macam biase, malam sket baru balik. Malam nih lame sket la jumpe. Esok aku da nak balik kan. sob..sob.. hahahahah... mengade kan.

Esok pagi, lepas bekpes, kitorang pun packing2 nak balik. Plan nak pg mandi laut la bagai da takde lam paleotak. Aku nak cepat sampai KL. Ummi offer diri nak drive. Tapi aku kate takpe la. Tgk die pun macam letih jer. masuk kete, tak sampai brape menet, die da jalan.. hahahaha... Sudahnye, aku drive je la sampai KL. Ngantuk gak. tapi tak sampai hati nek kejut die :)

Haaa.... Itu la episod 3 hari 2 malam trip redah aku kali neh. Mungkin lepas nih ade rezeki, nak redah ke tempat lain pulak :) insya Allah. Sesape yang suke redah2 neh, jom la join skali next time. Ahaks... Adios.. 


p/s : mintak maaf sebab kurang memberi info2 untuk kemudahan pembace..

Thank you sudi bace :)