What's New?

What's New?

Tuesday, 20 December 2011

Gombak Kasih & 4wd Redahh @ Sungai Kekabu

Salam petang Selasa... aku sangat2 teruja nak bercerita nih sebab ade geng 4wd masuk kem.. Tapi derang dok kat chalet Jeram Gading... tak tido kem Sg. Kekabu... hehehhe... yang tido kem, ade satu team outdoor nih yang menamakan team derang Gombak Kasih... ini first time aku dengar... selepas menginterbiu sorang akak nih, aku baru dapat tau, yang team nih ade la lam 3-4 tahun ditubuhkan.. cuma sebelum nih kurang aktif.. skang nih baru derang nak kembali aktif... team Gombak Kasih nih bukan la semuanye org Gombak... maybe founder die asal sane.. macam Kenaboi Adventure Team (KAT) la... ade dari macam2 tempat heehee... 

aku sampai Kg Chennah malam Sabtu ( 10/12 ) .. memula adik (Nabila) nak ikot aku skali sebab ade hal sket.. lepas tu tak jadi sebab mama nak datang jumpe die.. aku pun siap slow2, lam kul 2315 baru aku gerak.. aku malas nak ikot Bukit Ampang tu.. sebab aku nye kepale ade pepening sket haha.. so, aku rase nak mengurangkan melalui jalan2 yang begitu. aku pun ikot la Batu 9, Cheras, lalu Nanding. 

peeerrggghhh..... da time2 gitu pun punye la banyak kete... adehh... stress jap aku.. terase jauh gile.. aku sampai Chennah lam kul 0030. lalu depan umah Mak Long, ade orang ramai2 kat depan umah tgk loading barang lam Storm Abg Nua. nak masuk kem la tu. aku pun benti la jap dah Abg nampak aku kan.. da salam tu die tanye
Abg Nua : " Ni ko sorang je dari KL nih? "

Aku : " ha'ah, patutnye ade yg nak ikot tapi tak jadi. tu yang lambat tu.." sengih

Abg Nua : " Heeiii ko ni D... esok2 ade yang mati dicekik dek hantu " errrkkkk.... mulut abg nuaaaaa.... 

aku gelak je la.. malas nak layan.. Abg ajak masuk skali ngan storm tapi aku mmg hajat nak tido umah Nisya dlu, esok pepagi baru masuk kem... aku kate je la nak jumpe Nisya dlu. abg nua pun paham la yang aku mmg nak bawak masuk sendiri kete tu.. die pesan kalau nak masuk malam tu, ikot jalan atas.. sebab jalan bawah nnt takut sangkut kat tanah merah.. teruk lecak sebab sebelum tu hujan lebat.. " Insya Allahhhh..."  aku jawab

tapi seperti yang dijangka, aku tido umah Abah.. hhehhe... esok la pepagi aku masuk kem.. :P

pepagi aku da sesiap dah.. Nisya tak masuk sebab die nak balik KL jumpe mama. kate Nisya, Iwan pepagi da nak masuk kem. aku pun da sesiap sumer, Wan kate tunggu. ade la dekat stengah jam... tetibe Wan datang kate kete Proton abg nua rosak tetengah jalan. nak kne bagi tumpang lagi 3 orang masuk kem.aku pun pg je la. ingatkan sape.. rupenye Cikgu Mai ngan kawan2 die, Diela ngan Rafiah. sampai kem kekenal la ngan derang.. (Gombak Kasih). Team 4wd lom dtg lagi. derang tgh dok masak sebelum nak pg men tubing. sedap weiyh akak nih masak :D

Gombak Kasih
Tempoyak weiyh...
Abg nua tunjuk skill huhu
tempat masak yang selesa
Ayam masak lemak kuning
Ni ayam masak kicap.. yummy
aku sampai2 tadi tgk dak2 nih macam2 aktiviti dibuatnye... ade yang tgk belek life jacket. ade yang tgh main tali.. ade yang masak.. ade yang melepak kat bawah fly..
 
Minang tgh nak test.. first time la kot
Firdaus pulak nak naik ngan tali nih
kitorang lam 5-6 orang tak pat men tubing tgh hari tu sebab tube tak cukup. sudahnye melepak je la kat kemsite.. aku siap nap2 lagik lam keto.. nak ilangkan ngantuk semalam.. derang balik lam kul 2-3 ptg, baru la dapat makan.. memasing sambung mandi sungai la, sambung makan la.. lepas tu rilek2 lagik.. akak tu da kuar barang nak masak, aku tlg la derang ready utk masak makan malam. 

haaa macam nih la kitorang lepak kebosanan

lewat petang mase tgh masak tu, baru la muncul team 4wd tu.. sembilan bijik weiyyhhh..... derang nih rupenye dari MTIB ( Malaysia Timber Industrial Berhad ).. so, campur2 la.. ade yang mudaa... ade yang da berusiaa.. rupenye derang ade team building kat sini. derang dtg singgah ptg ni pun sebab nak tgk tempat. esok derang nak main tubing plak. aku kebetulan plak dok dapur mase tu, habeh kne interview ngan abg2 4wd tu..

ade sorang akak yang aku rase penah tgk.. die kate name die Lia.. so, aku panggil kak Lia la... lepas mandi malam tu, baru aku teringat kat mane aku jumpe die... panjang jodoh aku ngan die.. die tu la idola aku selame nih hahaha... aku nak jadi macam die.. akak nih lasak giler kot.. selambe je die pg daki gunung sane sini berdua ngan geng pompuan die... tak sangke, kat sini gak jumpe n jadi kawan :)
Lepas siap makan malam, Abg Nua suruh bebudak KAT kuar ke Jeram Gading join 4wd nyer BBQ ngan karoke malam tu. kitorang pun kuar la ngan storm abg nua tu.. adehhh.. mano muek semuo nak dok dalam... Demon, Sabree, Diela, Rafiah, Cikgu Mai, Hakim, Firdaus dok la belakang. ujan rerenyai tu pun kitorang selambe je la..





 



sampai sane, derang tgh syiok makan sambil karoke. kitorang nih datang seraaannnggg ikan bakar derang.. besar weh.. aku da takleh masuk sebab kenyang lagi. lepak la kitorang sambil tgk abang2 ngan pakcik2 neh karoke. terlepas gak la aku 2-3 lagu. rupenye, kitorang datang sane bukan sia-sia... tapi ade misi.. hehehe... nak kne jadi urusetia untuk aktiviti malam diorang. cabaran berkumpulan. tapi salute gak la.. pakcik2 umur 50-an rilek je n sempoi giler kne suruh buat itu, ini :) Cayalah bang (terus panggil abang ;P) kitorang selesai takde la lewat sangat sebab derang pun sure da letih. esok pepagi nak datang men tubing plaak..

kitorang sempat singgah dusun durian mase otw balik dari Jeram Gading nak ke Sg Kekabu. makan durian malam tu.. sampai ke kem pun da dekat pukul 0100. lepak2... dekat pukul 0400 gak la baru tido. 

Pagi esoknye aku tersedar lam kul 0600... gelap lagii... ade plak hujan turun rintik2... aku bangun bebetul pukul 0700.. tgk Demon ade tido sebelah aku.. bilo tah tidonye.. semalam aku tido dlu haha.. aku bangun n terus la pg cuci muke semua bagai.. hehe... lepas tu aku bese la... pg dapur dlu... nak buat bekpes... 

tetengah buat bekpes ngan akak tu, geng2 4wd nih pun masuk... aikkk awal gak derang... aku teringat td sebelum abg nua kuar, die ade pesan, " kalau geng 4wd nih masuk, kejutkan Iwan.." aku terus la pg kejut si Iwan... die tido lam kete aku malam tadi. sampai 3 kali aku kejut... lame gak brader2 nih tercecengang tak tau nak buat ape.. hehehee... sudahnye abg Nua balik baru la semua bangun kecuali Demon... tido selambe je lagik hehe.. diorang buat aktiviti sket, lepas tu baru la pg tubing. aku ape lagi.. taknak lepaskan peluang okkk.... semalam tak pat main haha..

otw nak ke tempat tubing tu, sempat la aku sembang ngan abg2 4wd nih (aku tumpang salah sebuah 4wd). rupenye HQ diorang dekat je ngan aku.. kat menara PGRM - Chempaka tu. and derang nih ade branch satu Malaysia. al - kisahnye... 

mmg mencabar kali nih. sebab air die deras gileee.. mujur ade brader2 4wd nih nak tolong aku... ade yang tarik aku biar hanyut sekali... ade yang sambut aku mase kat check point. ade yang tolong pegang tube aku mase nak berlepas. baik2 gak brader2 nih hahahahah.... 3 check point je yang derang buat sebab kat depan lagi bahaye sket.. ramai yang tak puas nak main tubing.. tapi air deras... bahaye... next time ye abang2.... heheheehheeee.... balik dari tu, bukan makan nasik.. geng2 4wd nih belanje makan durian.. banyak giler durian derang beli.. hahaha.. makan sampai lebam.. 

petang tu nak kuar, da kemas semua konon2 ade yang da nak balik. aku mmg plan balik esoknye aje sebab aku off isnin tu. sudahnye cikgu mai je yang balik.. aku ngan ade 3 orang budak Politeknik ( Fizah, Mira ngan Atul) stay lagik. derang bagi kitorang bilik kat Jeram Gading. alhamdulillah... melepak la sampai sudah... hahaha..

esoknye nak pg mandi mande plak kat Jeram Toi. lewat petang baru sampai Chennah balik. balik KL malam tu la jugak sebab aku da janji nak balik umah mak aku ari isnin.. hehe... 
abg nua ngan kak lia follow aku... drop diorang kat umah Laila, aku pg umah Ekin sebab nak amik sabun basuh baju 12 kilo tu.. lepas tu baru balik umah... 

maaaaaakkkkkk penaaatnyeeeeeeeeeeeeeeeeeee.... zzzZZzzzzzzzzZZZzzzZZZzzzzZZZ.....


Thank you sudi bace :)




Wednesday, 14 December 2011

Kenaboi Adventure River Challenge (KARC)

WOoooooooOOOOHhhhhhHHHhhhHHoooOOOooOOO...............................

Kayak River Challenge datang lagi... hehehe.. tapi tahun nih tak seramai tahun lepas... hehe macam la aku ade tahun lepas.. tahun lepas aku tak pg sebab aku da mule keje :)


awal-awal november lagi adik2 aku si Nisya, Iwan ngan Demon da bgtau, "kak, awal bulan doblas nih datang tau, tgk Iwan main kayak," aku pun da siap2 letak lam aku nyer calendar.. ade pertandingan kayak.. last year aku tak dapat datang... last year program nih bulan seblas.. aku mase tu baru start keje.. mak ayah aku takde, pg tunaikan fardhu Haji. aku kne dok umah la... 

so, tahun nih, kalau leh, aku pun takmo missed. so, awal2 lagi aku da mintak kat bos aku... " Meilan, i nak mintak off day on 3 & 4 December ea.. " bos aku tu plak mmg ok je selagi tak menjejaskan mutu kerja :) sayang lebih la kat lu Meilan.

akhirnye, aku sampai gak ke Jelebu.. aku pg sane 2hb.. haa aku lupe nak cakap, Iwan ngan Emon ade kat KL, petang tu kitorang gerak sekali.. hehehe...  tapi sampai malam. aku penat, Wan yang drive. jalan jem kemain.. ngan hujan nye.. aku macam nak tido pun ade gak hehehee... tp rase tak sedap plak.. 

sampai sane, tak terus balik Chenah. kitorang terus pg umah mak kat Taman Nage Mas, amik adik n anak Iwan. lepas tu ke MRSM Kuala Klawang. Iwan kate nak pg tgk kelayakan n syarat n yuran pendaftaran masuk pertandingan kayak tu. 

macam2 halangan budak2 nih nak masuk.. halangan yang paling teruk pasal yuran la. cian derang nih. tak bajet plak yuran nak tinggi macam tu. lastnye, aku bagi la pakai wit aku dlu.. sebab aku pun yakin yang Iwan leh menang punye. da setel semua, hari pertandingan pun tibaa.. Su ngan kawan die pun datang malam sebelum pertandingan tu. diorang tido umah mak kat Taman Naga Emas. aku bese la, melepak kat Chennah :) 

bagun awal gile kot pagi tu. bersiap-siap sebab Iwan kate lam kul 7-8 pagi da nak gerak ke tempat berlepas atau tempat mule pertandingan tu.

menarik... jom kite menghayati gamba2 nih hahahahah


Bita Cute

adik-adik yang sentiasa menyokong abg2 dio




tempat perasmian


mak ngan dua cucu diee :)



abang2 gagah yang masuk tournament kayak neh fewwiiittt heheheeh










banyak tersusun

tu diaaa gaya bakal camera woman huhuhu




eiiii geram tgk bulu mate dieee

Zura ngan Kak Ngah

tu diaa.. da sampai giliran nak berlepas

Demon

Iwan

Ilya

akhirnyaa... sampai pun hehe





itu die dua beradik

Yayyy!!!

Jai main single untuk team derang

Kenangan manis tempat ke -3 mase amik hadiah


Sebenanye, ade banyak lagi pics.. beratus.. tapi aku amik yang pepenting dlu la... yang lelain aku update lain la ea.. haha