What's New?

What's New?

Wednesday, 23 February 2011

Lata Hammer


Ini la semua yang da get ready nak trekking ke dalam..


 Lata Hammer. One of the great waterfall located at Pahang. Special thanks to Wak (Erwan Lasahebe) sebab menjadi guide kami ke sane -- > memandangkan waktu tu, kitorang sorang pun lom penah sampai... tq wak.. heee...

How to get there... it is not far from KL. Use Karak highway and take exit to Bentong. jalan nakmasuk kereta die pun ley tahan gak... mujur la mase tu Pacak - Faiz bawak Hilux. We went for trekking almost 45 minutes. It is a very beautiful place. If you're a nature lover, you should go. ^___________^

Berenti tunggu kete lain datang... kat Petronas apo tah hahaha


This place is kind of weird for me. Seriously.... Because i can saw mcm2 serangga in here. 'Pacat' of coz la kan, turtle, snake, scorpion, butterfly, and some more. Erm... aku tak tau nak cakap macam mane... but, i felt something once my feet sampai ke lokasi. nak ke tempat ni pun seolah-olah nak masuk ke satu alam lain... turun dari kawasan tanah yang kitorang trekking, sejauh mungkin dalam kira-kira 100 meter tinggi. cukup membuatkan kawasan air terjun tu seolah-olah separate ngan dunia luar. :) tak tau la bagi orang len kan.. mungkin aku je yang terlebih2 emosi mase sampai sane... hehehe

kura2 ni yang paling menarik perhatian


ular.. tak tau ular ape
aku terkejut jumpe ketam nieh :)


Love ^___________^


 

We stayed for 2 days and 1 nights. We have 17 person with us. yang paling aku tak percaye, aku tukang masaknyaaa hahahahaha..... slalunye aku ni penyibuk je kat dapur huhuh.... kali nih aku masak plaakk... Menu kali nih nak western sesajeeee :P.... sampai sane lam tgh hari, masak Spaghetti Olio Aglio - recipe Abg Ahad. mujur la ade skuad2 pembantu di dapur - Nisya, Ivy, Juju, Yuyu, Nieyza, Kak Nina Spy, Ayong.. hehehee tq guys.


Ni la kawasan yang tenang.. tempat bermulanye Ivy ngan Kak Nina Spy kne sedut ke tengah huhu

pose hero remaja.. haha
semua berebut nak lompat.. mane aku mase nih hahaha
kitorang buat flying fox kat sane :)

Lompat lagiiiikkk

makan malam nak lamb.. ape lagii... panggaaaannggg... huhuhu.... keje2 para jejaka gagah plak la kan... heee.... Jan Rock, Alang, Abg AJ, Abg Ahad, Pacak, Wak, Wak Jan, Pojie & Aboy...

Menu mmg sedap.... tap orang kate, kalau dah orang melayu tu kan.. nak nasih jugak.. yang kitorang nih berani mati laa.. buat kem takde nasik hahahahah.... :P mujur la satu malam jer... bukan la tak kenyang.... kenyang mmg kenyang... tapi brape lame je la kenyang nye tuu huhuhu.... Esok paginye plak, aku buat sandwich.. haa... jangan tanye la ea... mmg dari A-Z, recipe abg ahad yang punye... aku tukang masak nye aje hehe..

kentang bakar neh menjadi la pulak hahaha

fuuhh.... menyelerakan.. haha



mmg kat sane.. dari 1st day sampai balik, bersantai saje lah.... yang nak mandi, mandi... diorang pun buat flying fox... ade yang mancing... yang keje mengambik gambaaa je pun ade gak huhuuh... macam2... :) aku pun join gak la lepas da siap masak ape sume huhuhu..... tak nak lepaskan peluang.. tak tau la kan bile lagi nak pg.. haha.. but ade satu kejadian yang sangat2 seriau... kitorang mandi kat sane pakai life jacket. sebab air kat sane cetek die sket je... depan2 tu da dalam.. dah puas mandi mande, kitorang pun nak balik la.... nak seberang dari kawasan yang kitorang mandi kat batu2 tu dengan kawasan cetek yang kat gigi air tu, kne berenang... lam 3-4 meter je... tapi mmg kene kuak kuat2... sebab nak lawan arus... kak nina pun ade, die boleh berenang tapi die tak konfiden sebab arus kuat, lagi pun air dalam, die plak takde life jacket..

die tumpang la Ivy sebab Ivy paling kecik kat situ. mase nak seberang tu, semua orang lepas.. tapi time Ivy ngan kak Nina, tetibe diorang hanyut... kak Nina cakap kat Ivy, "kayuh.. kayuh kuat2..." tapi tak tau kenape Ivy macam terkial2... maybe cuak kot. Sudahnye Ivy da letih kot, die tgk je kitorang.... muke die pasrah gile sambil macam da nak nangis.. mase kejadian tu, abg ahad ade tgh belek2 tali yang diorang men flying fox tu. alang ade kat gigi air... orang len sumer da naik kemsite.. yela, mase tu da senja.. Alang jerit panggil wak.... yang si Nisya da jejerit da kat Ivy "ivy, jangan nangis..!!" kitorang tgk kak nina sorang je yang kuak2 sengsorang.. tapi ye la... mane la larat die sorang.. Ivy besar sket dari die... air plak tarik derang kemain kuat lagi... kitorang da cuak gile..

brader2 yang ade kat atas batu sambil mancing pun hanye mampu tgk je.. ye la.. diorang pun tak tau berenang kot.. kitorang tgk Wak berlari dari atas... sebelum terjun sempat Wak cakap "haih... macam mana kau orang boleh ke situ...." sempat gak la aku ngan Nisya tergelak sebab time2 gitu pun Wak besuara lagi... tapi wak mmg hero of the day la.... dengan selambe nye die tarik diorang dua orang tu ke gigi air.... cian Ivy sebab nampak die pucat giler... yang abg ahad dari atas da tgk kitorang tanye "Macam mane leh ke situ?" adehhhh tak tau nak jawab ape.. tunggu la kat atas nanti citer... ape pun semua da selamat.. alhamdulilah :)

Lepas makam malam.. alang macam bese laaaa citer hantu die hahaha.... aku mujur la ade sleeping bag.. aku tido kat tepi dapur jer laa... bese la aku mane ceruk pun ley jer huhu... aku tgk derang sumer da tido, Abg AJ plak prihatin nak urutkan blakang aku... tq abg huhu... tapi kejap je.. sudahnye Alang yang urut aku huhu.. lepas tu baru tido..


tu dia gadis2 ayu trip kali nieh hehehe

abg AJ nak jugak tu pegang gitar.. pose jangan tak pose heheh

macam ni la keadaan kami yang tido bawah fly..



pagi2, aku da bangun macam bese buat bekpes... derang sumer macam bese main air, main tali hehehe.... tgh hari sket, kitorang sesiap.... mase siap2 tu hujan turun... so, pergerakan lambat sket la walau pun nak cepat. kitorang trekking balik lam hujan dan waktu tu da petang.. mujur la hujan tak lebat mane... ape pun alhamdulillah.. semua ok.... sampai kl da nak gelap gak la...

sempat sediakan makanan terkahir untuk hari itu.. sarapan.. sandwich yang yummy

ape pun disebabkan memasing lapa nasiiikkk, singgah la Nasik Ayam kat Sri Gombak tu... kate Abg Aj besh.. hehe.... da makan memasing terus balik lepas tu.... aku ngan Nisya, tumpang abg Aj, sebab kete nisya park kat Greenwood. Nak dijadikan cerita, mase nak pg ari tu, Nisya saje2 letak stereng lock. ingat kan tak berkunci sebab stereng lock tu da rusak.. teitbe mase nak bukak tgk mamg die berkunci daa... hahahahah..... :P dah satu keje plak... mujur laa abg Aj tak kisah nak hantar balik umah sewa amik kunci... (awal lagi mase tuu.. lum kul 10 pun) pegi la amik kunci kat umah sewa kitorang (mase tu dok Pandan Perdana) and patah balik.. adeehhh mmg kelaka.... :P


huhu... hampir terlupa.. kebetulan sangat2 hari pertama kat situ adalah Besday Pacak Faez... haaa ape lagi.. kene la tepung seround.. susah gak nak trap die nie mulenye.. tapi hasil campur tangan semua pihak.. maka jadi la pesta tepung.. hahahaha

 ape pun.... it was a very sweet memories... ini MTB nyer 1st activity :)

aku ade usha2 la lepas da sekian lame tak update.. ade satu blog neh citer kan yang pada aku lebih lengkap la ttg Lata Hammer nih... korang leh tgk kat sane... web die
http://www.waterfallsofmalaysia.com/104hammers.php

haaa... visit2 la ea :)



Thank you sudi baca :)




No comments:

Post a Comment