What's New?

What's New?

Wednesday, 23 February 2011

Bukit Tabur ~ Taman Melawati







This time, i went to Bukit Tabur which located at Taman Melawati. Early saturday morning, i waited for Aboy to pick me at home - since umah aku kat Taman Melawati je kan huhu :P. Aboy pun first time gak nih nak naik. Tu yang die excited tu. Huhuhu.... Kitorang pg tak ramai... Just 3 cars. and the only person i know is Aboy. Same goes to Aboy. tak kenal pun derang tu.. tapi good... tambah kenalan kan.. Some of them a bit late that day, but it's ok. Pada aku, ape yang jadi, sure ade hikmah, so, layaannn...

Most people love to hike early in the morning to see the view of sunrise there. This hill is not too high, but if we reached the top, we can see the dam and people call it as Klang Gate. I went with some new friends. I notice something dari awal lagi.. without a good teamwork, we couldn't make it. seriously. Thanks to all of them especially to Aboy. If he didn't forced me, then i wouldn't do this.

One of the best thing about this hill is, Bukit Tabur tu sendiri dari tepi manpak macam benteng.. great tall wall. Sape2 yang penah tgk Bukit Tabur ni dari depan, ia seolah2 bukit yang ade seketul batu kapur besar kat atas die kan... hehe.. tapi dari tepi tak.. Rupanya di sebalik bukit yang macam dinding tu, ade pemandangan yang saaaangat indah.. Subhanallah indahnya... tak kira, malam, pagi, petang, tgh hari... tak jemu mata pandang.... even i just went there once.. tapi sempat la tgk view sebelah pagi dan tgh hari... when u're on the top.. it is very hot... sebab ia bukit batu kapur hhehehe... so, maksud aku di sini... tak perlu la pakai baju tetebal hahaha :P

to those yang nak pergi, pergilah berkumpulan... mmg ramai yang sudah sampai. but to those who lom sampai lagi, pegi la ngan orang yang da pernah pegi. Kat atas sane perlu saaaangat berhati-hati.. ade part2 yang memerlukan bantuan untuk memanjat. aku sendiri Aboy yang jaga - da tentu die rase responsible kan sebab die yang ajak aku huhuhu... TQ Boy :D.... Dan sudah ada beberapa kemalangan jiwa yang berlaku di atas sana.. so, be prepare before anything happen... kepada yang belum pernah pergi, pergi lah.. Anda takkan menyesal heee =D

ni ade sket research yang aku jumpe... :) hanye nak memudahkan korang je la..

Klang Gate River <-- click here

Taman Melawati, 53100 Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur

Klang Gates Dam, is located in Taman Melawati, a suburb of the Kuala Lumpur, Malaysia. The dam is the first reservoir in Malaysia and it was opened in 1958. The dam is a water supply dam and is one of the major suppliers of drinking water to residents of Klang Valley, where the national capital, Kuala Lumpur is located. The dam capacity is 25104 million liter.

Selamatt :)

No comments:

Post a Comment